Oud-studente Ella Michiels heeft vijf jobs:
"Ik wil niet kiezen"

KULeuven - Sonar Magazine

ALUMNUS

Ella Michiels studeerde taal- en letterkunde en journalistiek en combineert vijf jobs: "Maar meestal voélt het niet als werken."

3 minuten - 18 februari 2021

Taalcoach? Check. Docent? Check. Presentator? Producer? Performer? Check. Check. Check. Ella Michiels (28) studeerde taal- en letterkunde en radio- en tv-journalistiek. Al die tijd hield ze een droom voor ogen: iets doen met haar passie voor verzorgd taalgebruik en theater. In haar jeugd had ze meer dan tien jaar lang dictie en woordkunst gevolgd, en heel wat podiumervaring opgedaan.

Van radio proefde Ella voor het eerst bij de Stadsradio van Aalst en studentenradio STRAKfm. Bij Story FM, een zender met showbizznieuws, mocht ze als stagiaire aan de zijde van Tanja Dexters en Wim Weetjens het ochtendprogramma mee vormgeven. "Een heel kleine ploeg waarin ik ontzettend veel geleerd heb." Ook bij Ketnet kon ze ervaring opdoen, en na haar afstuderen volgde een vrije stage bij MNM. En die leidde tot een deeltijdse job. "Op interimbasis. Ik mocht er het verkeer lezen, en meewerken aan de productie van programma's. De Ochtendshow, Generation M en Marathonradio bijvoorbeeld."

Ik ben zes, soms zeven dagen per week in touw. Maar het voelt zelden als werk.

Radio is niet Ella's enige liefde, ze is ook docent in het kunstonderwijs, waar ze vakken geeft als spreken en presenteren voor een publiek. Daar is ze ook zelf al jaren gepassioneerd mee bezig. Al in de middelbare school was ze geregeld op een podium te vinden. Via via kreeg ze als negentienjarige studente het aanbod om op de Boekenbeurs auteurs te interviewen: "Dat was een geweldige leerschool, ik deed drie of vier interviews per dag. Dat heb ik mijn hele studententijd lang ieder jaar gedaan."

Een ervaring die haar vandaag helpt bij haar presentatiewerk. "Daar ben ik ingerold door een vervangopdracht bij Klara. Ik heb lang muziekschool gevolgd en ik vind het heel fijn om klassieke concerten te presenteren, waaronder voor het Antwerp Symphony Orchestra."

Alles wat ik doe is een verlengstuk van wie ik ben.

De afgelopen jaren werkte Ella ook zélf mee aan een aantal voorstellingen: "Als verteller bij een concert bijvoorbeeld. Soms speel ik ook een rol. En in het najaar ging mijn eigen voorstelling Brieven aan mijn lieven in première. De reacties zijn heel fijn." Vanwege haar ervaring in het kunstonderwijs kreeg Ella van de VRT de vraag om taalcoach te zijn voor de jonge Ketnet-acteurs: "Ik leer hen bijvoorbeeld om natuurlijker te spreken en goed te articuleren, of ik schaaf wat aan eventuele regionale klanken. Heel leuk werk, want je ziet het resultaat heel concreet, op tv. En in dat werk komen eigenlijk al mijn passies samen."

Sinds haar afstuderen heeft ze nog nooit een week zonder werk gezeten, zegt ze: "Ik ben zes, soms zeven dagen per week in touw. Hoeveel uur precies? Ik weet niet of ik dat wel wil weten (lacht). Maar het voelt zelden als werk. Alles wat ik doe is een verlengstuk van wie ik ben. Ik kies mijn opdrachten ook heel bewust. En ik zorg voor een goed evenwicht met mijn privéleven."

"Ik krijg vaak te horen dat ik ooit keuzes zal moeten maken, maar ik weet niet of ik dat wel wil. Ik heb nog plannen en dromen - een podcast opnemen, ooit een cultuurprogramma presenteren, mensen coachen, ... dit mag van mij nog heel lang zo doorgaan."

Ine Van Houdenhove