Het Laatste Nieuws, 18/01/2020

 Ze is 27, heeft een pracht van een radiostem en heeft een zwak voor geschreven brieven. De Aalsterse Ella Michiels (27) heeft niet bepaald de levenswandel van een gemiddelde twintiger. De jonge presentatrice wijdt in 'Brieven aan mijn lieven' zelfs een volledige voorstelling aan het geschreven vel papier. "Ik typte een brief in Word om die dan af te printen en op te sturen naar mijn lief."

Op 28 maart kan je in Utopia in Aalst kijken en luisteren naar 'Brieven aan mijn lieven' van Ella Michiels en gitarist Wido Uvin. "Ik wil al heel lang iets met brieven doen. Wil ik dan een boek? Wil ik dan een podcast? Ik schreef vroeger heel graag brieven, maar kreeg er ook graag. In die tijd bestond dat nog niet, een sms'je sturen. Als kind hadden wij pennenvrienden. In de krant stonden er van die oproepjes 'gezocht: pennenvriend' en dan schreef je naar mensen die je niet kende. Niet tien tegelijk, maar er was altijd wel iemand met wie ik converseerde. In mijn kindertijd schreven we ook naar vrienden die je op vakantie had leren kennen of naar vriendinnetjes van op school. Soms werd dat een hele conversatie. Ik had vroeger ook een dagboek, maar ik vond dat minder leuk dan een brief, want als je iets schrijft in een dagboek komt er geen antwoord. Het allerleukste is naar de brievenbus gaan en hopen dat er een brief in zit. Negen van de tien keer zit er geen brief in, maar de tiende keer eindelijk wel. Superleuk. Als je vandaag de brievenbus opent, zitten er vaak vooral rekeningen in. Dat is toch spijtig?"

Waarom hou je zo van brieven?

Ella Michiels: "Wie een brief schrijft, formuleert wat hij of zij wil zeggen niet vluchtig. Voor een brief neem je meestal je tijd. In een sms steek je emoties en emoticons, maar een brief geeft je het platform om uitgebreid je gedachten op papier te zetten. Gedachten die op dat moment al gerijpt zijn. Daarom heb ik altijd van brieven gehouden en dus wou ik daar iets mee doen. Ik stuurde graag brieven naar mijn lieven. Later werden dat mails. Of wat ik soms deed was een brief typen in Word en dat dan toch afprinten en in een envelop steken. Niet dat ik melige brieven schreef. Het was meer communicatie onderhouden door te schrijven."

Is de voorstelling 'Brieven aan mijn lieven' een compilatie van de 30 beste liefdesbrieven geschreven door Ella Michiels?

"Nee, ik heb in mijn leven al een pak brieven geschreven, maar die zijn natuurlijk verstuurd en weg. Ik heb die niet meer. Gedurende tien seconden heb ik overwogen: zou ik al die mensen die ooit een brief hebben gekregen van mij vragen om die brief terug te sturen? Maar ik weet ook: niemand heeft die brieven nog natuurlijk, dus dat is geen optie. 'Brieven aan mijn lieven' is geen autobiografische voorstelling. Het hoofdpersonage voert verschillende conversaties met verschillende ontvangers. Wat ik wou maken was een collectie brieven, waarvan je elke brief op zichzelf kan begrijpen. De antwoorden lees je niet. Als je alles samenvoegt, heb je een verhaal en weet je hoe het afloopt en zie je de rode draad. 'Brieven aan mijn lieven' breng ik met gitarist Wido Uvin. Op elke brief componeert Wido een bijpassende soundtrack."

Wat is de rode draad in alles wat je doet?

"Ik spreek voor publiek. Dat neemt verschillende vormen aan. Ik doe concertpresentaties, interviews, boekpresentaties, mensen kunnen mij boeken. Ik ben ook de vaste presentatrice van het Antwerp Symphony Orchestra. Voor hen doe ik presentaties van concerten in de Koningin Elisabethzaal. Fantastisch, niet alleen omdat ik mag presenteren, maar ook omdat ik het concert kan meepikken. Of als ik een literaire avond presenteer, dan zie ik ook die voorstelling. Ik word voortdurend geïnspireerd."

Een jonge vrouw die gek is van klassieke muziek en concerten van het Antwerp Symphony Orchestra. Zoveel lopen er niet rond.

"Ik weet dat dat atypisch is, maar ik ben daar deels mee opgevoed. Mijn ouders luisteren graag naar klassieke muziek. Hoe meer concerten ik zie, hoe meer ik in dat wereldje kom, hoe liever ik de muziek hoor. Dat wil niet zeggen dat ik constant naar klassieke muziek luister. Mijn muziekwereld is breed. Ik kan evengoed de hele dag naar Marco Borsato luisteren (lacht)."

Mensen die willen werken aan hun spreekvaardigheid, kunnen ook bij jou terecht.

"Inderdaad, zo heb ik de acteurs van de eerste twee seizoenen van LikeMe gecoacht. Hoe ze iets naturel kunnen overbrengen op het scherm. Ik coach ook mensen die beter willen spreken voor publiek. Van bedrijfsleiders die een presentatie moeten geven, tot zij die het wel gewend zijn maar er beter in willen worden. Naast die workshops geef ik les aan kinderen, tieners en volwassenen in Utopia in de afdeling woordkunst van de Academie voor Podiumkunsten."

Je hebt vele passies, waaronder radio. Hoe belangrijk is radio voor jou?

"De laatste jaren was het vooral productie bij MNM, bij Klara heb ik gepresenteerd. Voor de radio heb ik altijd enorm leuke dingen kunnen doen. Zo heb ik ervoor kunnen zorgen dat Peter Van de Veire en Julie Van den Steen vorig jaar op een praalwagen zaten in de stoet van Aalst carnaval. De radio staat altijd aan. Ik heb die input nodig. Ik wil weten wat er allemaal gebeurt. Ik luister, lees en kijk heel analytisch naar alles. Ik duid interessante citaten in boeken aan. Als ik iets lees, denk ik vaak: wat kan ik ermee doen?"

Je werkt in de mooiste bib van Vlaanderen, Utopia in Aalst, en promoot je geboortestad. Waarom ben je na je studies teruggekeerd?

"Na mijn studies twijfelde ik tussen Aalst en Brussel. Ik heb daar even gewoond, maar heb dan toch gekozen voor Aalst. Deze stad laat de laatste jaren echt zien dat er hier veel waardevols is. Zeker op cultureel vlak is ze in beweging. Utopia zorgt voor een bruisend platform. Hier is alle dagen iets te doen. Zolang ik het gevoel heb dat er hier genoeg te beleven is, blijf ik. De positieve berichten over Aalst in de nationale media, zijn allemaal terecht."

Ella en Wido spelen 'Brieven aan mijn lieven' op 28 maart in Utopia. Info over Ella Michiels vind je op haar website www.ellamichiels.be