Componistenalfabet

In december 2020 startte Ella met de online reeks 'componistenalfabet': iedere dag een foto met een andere componist. Je kon de reeks volgen via Instagram en Facebook, de reacties waren lovend. Hieronder vind je het hele alfabet en de bijhorende afspeellijst. 

Afspeellijst

Klassieke muziek is overal, lieve mensen, en ik hoop u met dit componistenalfabet een beetje geëntertaind en vooral iets bijgeleerd te hebben. Het was een heerlijke rit van 26 dagen en ik had dit nooit gekund zonder fotografe Marieke Penne en photoshopwonder Elke D'haese. En zonder u, want u was een fantastisch publiek. Dankuwel.


Spotify: https://open.spotify.com/playlist/6ZsmwbwEu00QwBmDlNNJ1v?si=58lyrKxsSLGkTH0Nko1WSg 

Aperitieven met Albinoni

Albino-wie? De Italiaan Tomaso Albinoni, operamens, met een waanzinnig mooi Adagio in g*. 't Schijnt dat ie het financieel niet slecht had, dus wel jammer dat we cava drinken in plaats van champagne.

*dat adagio is misschien niet helemaal alleen door hem gecomponeerd. Meer info @wikipedia.

Brunchen met Beethoven

Waar zal ik beginnen over Ludwig van Beethoven? Zijn laatste woorden waren 'helaas, te laat' toen een goed kistje wijn werd aangeleverd op zijn sterfbed. De man van héél veel wijn, de 9de, een ontploft kapsel en roots in Mechelen. Waarschijnlijk mijn allerfavorietste componist. Voor z'n 250ste verjaardag maakten @widouvin en ik 'Brieven van Beethoven'. Zijn liefdesbrief aan zijn Unsterbliche Geliebte werd zo beroemd dat het de eerste film van Sex and the City haalde. Hoeveel componisten kunnen dat zeggen? Ode an die Ludwig! 

Shoppen met Chopin

Ja, een auditieve alliteratie. Ik hou niet van shoppen maar als het met Frédéric Chopin mag, maak ik wel een uitzondering. Niemand is méér Piano Man dan hij. Debuteerde op z'n 8ste als concertpianist. Wat je zéker van hem kent? De dodenmars. Zoekhetop! En was die man nu Frans of Pools? Er valt zoveel over hem te vertellen...  

Dammen met Dvorak

Bohemen boven! Antonin Dvorak: slagerszoon, violist, duivenmelker en vader van zes. Een componist die al succes had toen hij nog leefde, dat gebeurt niet vaak (met dank aan Brahms). Ik ben fan van zijn vocale muziek en zijn muziektheater maar niet van zijn damspel want hij verliest altijd en op den duur is dat ook geen uitdaging meer. 

Examens met Elgar

Aan alle studentjes die momenteel aan 't afzien zijn: hou vol. Zet door. En luister als pauze naar het fantastische Pump & Circumstances van Edward Elgar - door velen herkend bij 'Land of hope and glory' en door Aalstenaars nog beter gekend als de sound van 'Oilsjt, stad van men droeimen'. Maar het origineel is damn fine. Knal het loeihard door uw boxen. Luister tot op het einde. No regrets. 

Fuiven met Fauré

Ik mis feestjes echt keihard. En Sicilienne op. 78 van Gabriel Fauré is een van mijn all time go to favorietjes in de categorie cello en piano. Mooi om vandaag te beluisteren. 

Goochelen met Glass

De kaart van Glass trekken. Dat moet ge doen. De man van het minimalisme (samen met Reich en Adams). Heel bizar en bevreemdend maar zo mooi.

Ik was drie jaar geleden de vrouwenstem in het zeer minimalistische opera-tussenstuk 'Knee Plays' uit de opera Einstein on the Beach van Philip Glass samen met koor Vivace. Het publiek was een beetje verward maar ook betoverd (mede dankzij de mooie inleiding van @sanderdekeere die ook grote Glass-fan is). Glass trekt alle regels van klassieke muziek uit elkaar en maakt muziek die een beetje voor een trance zorgt. Geef het een kans. 

Hamburgers met Haydn

Etenstijd dus hamburgers! Voor de gelegenheid samen met de vrolijke sopraan én grapjas Joseph Haydn. Maakte muziek zodat mensen er plezier aan konden beleven, of om hen letterlijk wakker te schudden (symfonie nr. 94, The Surprise). Hij staat bekend als de vader van de symfonie. Beethoven noemde hem daarom 'papa'. Ikzelf ben vooral liefhebber van deze Daddy cool. De vraag van vandaag is dan ook: wat is jullie favoriete hamburger? 

In het bos met Ives

Charles Ives. Een verzekeringsadviseur die componeerde als hobby. Het boekje "Klassieke muziek voor dummies" raadt The Unanswered Question aan, en zijn tweede symfonie. Ik heb geen uitgesproken mening over Ives en aan de foto te zien viel de sfeer op die boswandeling toch ook wat tegen. 

Jaarlijkse klasfoto met Janaçek

De jaarlijkse klasfoto. Daar zijn ongetwijfeld pareltjes van te vinden.

Janaçek is geboren in Moravië (ik heb dat ook moeten googlen) en leefde in politiek woelige tijden. Vorig jaar bracht het @antwerpsymphonyorchestra muziek van hem tijdens een kamermuziekconcert en speelden ze zijn 'Mládi' - een stuk dat bijna honderd jaar geleden in première ging met een kapotte klarinet, dus de klarinetspeler moest doen alsof.

De eeuwig jeugdige oude man van Brno, hier naast mij op de klasfoto. 

Krant lezen met Kreutzer

Vijf trefwoorden: Conradin. Duitser. Dirigent. Opera. Das Nachtlager von Granada.

Conradin valt niet te verwarren met de Fransman Rudolphe Kreutzer. Ze delen hun achternaam. Aan Rudolphe werd de Kreutzersonate van Beethoven opgedragen (sonate waar ik helemaal gek op ben). maar onbekend is onbemind dus iedereen: WELKOM CONRADIN! 

Lippenstift met Liszt

Lippenstift! Niet het Borsato-nummer, gewoon mijn favoriete accessoire aller tijden. Samen met Franz Liszt. De man met een achternaam die rijmt op zijn beroep: pianist. Hij had dus ook orthodontist kunnen worden, maar dat zou ons te ver leiden.

Soit, wat valt er te winnen? Lippenstiften (mijn persoonlijke favorieten) én een CD van Franz Liszt.

Mondmasker met Mozart

Op minder mondmaskers en meer Mozart in 2021! 

Netflix met Newman

De man die de muziek van Finding Nemo componeerde. En American Beauty. En Wall-E. Zowat zijn hele familie compenseert en musiceert: Alfred, David, Maria, Lionel, Emil, Randy en Joey Newman. Een van mijn favorietjes van Thomas is 'First Date', ideaal voor op deze koude zondag.

O ja, voor ik het vergeet, jullie Netflixtips zijn altijd welkom. 

Ovenhapjes met Orff

Mijn favoriete ovenhapjes zijn bitterballen ofwel teryiaki-spiesjes met zoetzure of pindasaus. En van die bladerdeeghapjes heb ik liefst die met tomaat-ricottavulling en jullie? Aja voor ik het vergeet, je kent Carl Orff natuurlijk van Carmina Burana maar ontdek ook eens zijn Antigonae of Orpheus. 

Piano met Prokofiev

Componistenalfabet deel 16 van 26: Rusland baby! Sergei Prokofiev, de man die Peter en de Wolf op muziek zette. Een wonderbaarlijk stuk waar ik als kind uren naar luisterde. Het bestaat in veel uitvoeringen, maar die met David Bowie als verteller staat op Spotify en is heel leuk. Nog van Prokofiev: het ballet Romeo en Julia (naar William Shakespeare) en Cinderella (naar Charles Perrault).

Prokofievs carrière begon oorspronkelijk vooral als pianist (z'n eerste pianowerk componeerde hij als vijfjarige), maar hij wordt vandaag gerekend tot de grote Russische componisten van de 20ste eeuw. 

Quizzen met Quantz

Heeft iemand tijdens een of andere quarantaine ooit al eens de quiz 'Trivial Pursuit Belgische Genus Editie' gespeeld? Want die vragen zijn dus totaal absurd en aartsmoeilijk. Quantz vond dat ook en nu staan we quitte in het spel: 't is 0-0.

Johann Joachim Quantz was een barokke Duitser die honderden fluitconcerto's en sonates schreef- de meesten werden pas na zijn dood gepubliceerd. Bach en Haydn en Mozart waren fan van hem en zijn werk. 

Ruzie met Ravel

Ik zeg altijd: Maurice Ravel is seks.

Noem mij één film die geen seksscène op de Boléro heeft. Check de Danse générale (aka orgie) in zijn prachtig ballet Daphnis et Chloé -erotisch en zo intens dat mensen er soms ongemakkelijk van worden. En zijn pianoconcert in G begint met een zweepslagsolo.

Ik wil hem niet reduceren tot het minnespel, want Ravel is zo veelzijdig. Heftige orkestuitbarstingen in La Valse, een vleugje jazz in zijn tweede vioolsonate Blues, en pianowerken om van te smullen.

Ravel noemt zijn Boléro zelf muzikaal inhoudsloos maar dat is het helemaal niet. Zet het 15 minuten durende stuk eens op. Tijdens een geheel vrijblijvende activiteit naar keuze. Wat moet je anders vanavond? 

Staan schilderen met Schumann

EINDELIJK EEN VROUW! Wat een mannenwereld zeg. Clara Schumann is een beetje de Martine Tanghe van de mannelijke componistenwereld. Ze was een muzikaal wonderkind.

En wat een levensverhaal heeft zij! Hoewel het niet mocht van haar eigen vader, en die er een rechtszaak van maakte, trouwde Clara met componist Robert Schumann en werd moeder van hun acht kinderen. Ze zorgde voor eten op de plank en voor Roberts psychische problemen. Clara gaf haar eigen pianotalent tijdelijk op voor hem en ze beheerde zijn agenda en zaken. Pas na zijn dood werd zij fulltime concertpianiste en maakte veel werken van haar man mee bekend.

De S is van Schumann maar ook van Spotify. Aan het einde van deze reeks komt een afspeellijst online met alle werken die ik in dit componistenalfabet heb gebruikt. Een eerste cadeautje voor 2021. Gelukkig nieuwjaar! 

Thee met Tiersen

Favoriete thee: gember.

Favoriete nog levende Franse componist: Yann Tiersen.

Aantal keer live gezien: 1 (Paleis voor Schone Kunsten, 2019).

Bekendste CD: Amelie from Montmartre, de originele soundtrack van Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain.

Kent iedereen: Comptine d'un autre été, l'après-midi.

Aantal keer Comptine d'un autre été, l'après-midi gespeeld op piano: ∞

Mooie recente single: Tempelhof. 

Uien snijden met Ullmann

"Viktor Ullmann (Teschen (Silezië)), 1 januari 1898 - 18 oktober 1944) was een joods-Tsjechisch dirigent en componist." Bron: Wikipedia.

Hij had internationaal succes, maar in '39 werd zijn muziek verboden. In '42 gedeporteerd naar Theresienstadt, waar hij o.a. zijn meesterwerk, de opera "Der Kaiser von Atlantis" componeerde. Hij zou er nooit zelf een uitvoering van zien. In 1944 werd Ullmann vermoord in Auschwitz.

Weinig humor in deze geschiedenis, maar wat een muziek. De spanning van zijn pianoconcerto opus 25... dat zet u op het puntje van uwe stoel.

Morgen een Vindingrijke en Veelomvattende V. 

Voil Jeanet Vivaldi

Op 14 februari 2021 zou hij normaal mee komen dansen op de Grote Markt, maar hij blijft thuis want hij vindt het te koud. Winter is van zijn Vier Seizoenen nochtans mijn favoriet (trouwens ook de soundtrack van de schitterende Netflix-docu 'Chef's Table').

Over Antonio Vivaldi zijn al meer boeken geschreven dan over Aalst carnaval, en niemand was zo productief als hij. Vijftig opera's, meer dan veertig koor-en-orkestwerken, honderd orkestwerken, en bijna vijfhonderd concerten voor solo-instrumenten en orkest. Ge hebt er die altijd moeten overdrijven natuurlijk.

Vivaldi groeide op in Venetië, net als Aalst een carnavalsstad, en zo is de cirkel rond. 

Wachten met Wagner

De man van de Muziek van de Toekomst! Wagner, schoonzoon van Franz Liszt (die van de lippenstift). Een operamens in het middelpunt van een heftige controverse, omdat hij zich op de toekomst richtte en zo tegenover de componisten kwam te staan die hun inspiratie uit het verleden haalden. Brahms (uit het Verleden-kamp) was bijvoorbeeld persoonlijk een fan van Wagner, maar in het openbaar deed hij mee aan de mediahype. (Meeloper😌)

De opera's van Wagner hebben wonderlijke ouvertures, zoals die uit Tristan und Isolde. En je kent van hem natuurlijk Die Walküre (ride of the valkyries uit Apocalypse Now). Wagner had invloed op al wie na hem kwam, zeker op Strauss en Mahler. 

Xylofoon met Xenakis

Een xylofoon is een percussie-instrument, dat bijvoorbeeld in de Bugs Bunny-tune heel actief gebruikt wordt. In de Danse Macabere van Saint-Saëns zit de xylofoon als dansende skeletten: de ribbenkast als toonladder. Iannis Xenakis was geen xylofonist, wel een Grieks componist én architect- hij werkte onder meer voor Le Corbusier. Ze ontwierpen samen het Philipspaviljoen voor de Wereldtentoonstelling in '58 in Bxl, en dat terwijl Xenakis zijn Metastase aan het schrijven was: een compositie voor 61 instrumenten. Een musicus met wetenschappelijke achtergrond en dat hoor je in zijn (vaak ingewikkelde, maar aanstekelijke) muziek. Een boeiend figuur dat dat is, die Iannis! 

Yoga met Yiruma

Yiruma (geboren als Lee Ru-ma) is waarschijnlijk de (tot nu toe) meest commerciële componist die ik al heb genoemd. Zijn 'River flows in you' veroverende miljoenen tienerharten omdat het de soundtrack van een Twilight-film werd. Yiruma is Zuid-Koreaans en studeerde af aan King's College in Londen. 

Zingen met Zimmer

Films: Pirates of the Caribbean. Sherlock Holmes. The Lion King. The Rock. The Prince of Egypt. Gladiator. Mission: Impossible II. Pearl Harbor. Spirit. Shark Tale. Madagascar. The Da Vinci Code. The Simpsons Movie. Kung Fu Panda. The Dark Knight. Inception. 12 Years a Slave. Interstellar. Blade Runner 2049. X-Men. No Time to Die. / Games: Call of Duty. FIFA 19. / TV: The Pacific. The Crown. Genius. / Documentaires: Planet Earth II. Blue Planet II. / Tomorrowland Hymn / Prijzen: 1 Oscar, 2 Golden Globes, 4 Grammy's, tientallen nominaties.